TATAR Z TUŃCZYKA BŁĘKITNOPŁETWEGO Z SUSZONYM POLICZKIEM WIEPRZOWYM

Szef Kuchni Żurawina, Tomasz Korniluk poleca tatara w połączeniu z Rieslingiem.


Przepis dla 4 porcji
Czas przygotowania: 30 min

Składniki:
200 g tuńczyka
100 g policzków wieprzowych
Sok z 1/2 cytryny
Kilka liści bazylii do dekoracji
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Kroimy w słupki policzek wieprzowy i na małym ogniu wytapiamy z niego tłuszcz zostawiając skwarki. Kroimy tuńczyka na małe kostki o około 0,5 cm  i mieszamy go z wytopionym tłuszczem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Układamy w okrągłym ringu i zalewamy powoli z pozostałym tłuszczem i skwarkami. Następnie skraplamy delikatnie sokiem z cytryny i  dekorujemy kilkoma liśćmi bazylii. Polecane do podania z grzankami.
 
Polecane do wina:
Riesling 2012 z winnicy Weingut Steinmuhle dostępne w Jung & Lecker (Warszawa), oraz Foodwine (Poznań).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz