FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO

Dziś delikatny oddech od mięs. Nasze talerze obiadową porą wypełnił pstrąg łososiowy.


Przepis dla 2 porcji
Czas przygotowania: 40 min

Składniki na 2 porcje:
dwa płaty pstrąga łososiowego (wraz ze skórą)
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
czosnek
Sól, pieprz oraz chili

Przygotowanie:
Płaty pstrąga delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek oraz nacieramy solą, pieprzem, chili i na wierch kładziemy siekany drobno czosnek. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na około dwie godziny. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy (aby skóra pstrąga nie przywierała), i wkładamy przygotowane wcześniej płaty pstrąga. Całość nakrywamy aluminiową filią. Pieczemy w temperaturze 180 C, przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy aluminiową folię, aby płaty się zrumieniły. Przed podaniem płaty należy skropić sokiem z cytryny.

Polecane do wina:
W naszej lodówce gościło dzisiaj Silverlake 2013, nowozelandzkie Sauvignon Blanc, które idealnie uzupełniło się z serwowanym pstrągiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz