STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ...

Stek z polędwicy wołowej na puree selerowym z duszonym jarmużem, chipsem z boczku i sosem z kiszonych ogórków.


Przepis na 4 porcje:
4 steki z polędwicy wołowej po 180 g,
4 plastry surowego wędzonego boczku,
200 g kiszonych ogórków,
100 g masła,
100 ml śmietanki 36%,
0,5 kg selera,
100 g jarmużu
3 ząbki czosnku
Oliwa do smażenia
Sok z połówki pomarańczy
Łyżka miodu
Sól
Pieprz
Po 1 gałązce tymianku i rozmarynu
Sok z połowy cytryny


Przygotowanie:
Seler myjemy, obieramy, kroimy I gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma kroplami cytryny do miękkości. Odcedzamy, blendujemy. Dodajemy 100ml śmietanki i 25g masła. Doprawiamy solą do smaku.
Na płaskiej patelni kładziemy zawinięty w pergamin boczek i obciążamy kamieniem lub innym przedmiotem i smażymy na niewielkim płomieniu 5 minut aż wytopi się tłuszcz.
Podsmażamy czosnek, dodajemy starte ogórki kiszone.
Dusimy.
Dodajemy sok z pomarańczy i miód. Blendujemy, przecieramy, podgrzewamy i dodajemy 15 g zimnego masła. Mieszamy.
Jarmuż myjemy, suszymy, rwiemy na małe kawałki, podsmażamy na oliwie, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy patelnię, dolewamy łyżkę oliwy do smażenia i smażymy steki z obu stron po 3 minuty. Dodajemy resztę masła rozprowadzając równomiernie po mięsie. Odstawiamy na 60 sekund. Solimy, pieprzymy. 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz