RISOTTO Z KREWETKAMI NA BIAŁYM WINIE

Risotto z krewetkami na białym winie/ Risotto con gamberi al vino bianco
 
 
(składniki dla 4 osób) 
Składniki na krem
1 kg krewetek, 1 ząbek czosnku, peperoncino, 100 g passaty, 50 g śmietanki, koniak lub Brendy
Składniki na ryż
300 g ryżu, arborio, oliwa, szalotka, natka pietruszki
Składniki na wywar
cebula, marchewka, seler naciowy, 1,5 litra wody, sól, 200 ml wina białego

Przygotowanie
10 krewetek zostawiamy w całości. Pozostałe obieramy, oddzielamy głowę i otwieramy skorupkę. Głowy miażdżymy, żeby odzyskać płyn, który jest w środku i wraz z mięsem z obranych krewetek odkładamy na bok. Skorupiaki wraz ze wszystkim co zostało po obieraniu, wkładamy do garnka podgrzewamy oliwę z czosnkiem. Czosnek po chwili usuwamy z patelni. Dokładamy odrobinę peperoncino i całe krewetki wraz z mięsem z pozostałych. Dolewamy brandy i czekamy , aż odparuje.
Dodajemy passatę i smażymy 10/15 minut. Całe skorupiaki ściągamy i odkładamy na bok. Chwilę przed wyłączeniem dodajemy śmietankę. Wyłączamy i całość miksujemy. Na małym ogniu rozgrzewamy oliwę w patelni z grubym dnem. Na oliwię szklimy szalotkę. Następnie dodajemy ryż. Pilnując, żeby się nie przypalił, zostawiamy go na patelni. Gdy zrobi się gorący, wlewamy brandy oraz białe wino. Odparowujemy. Dolewany do patelni tyle bulionu, wywaru ile jest potrzebne. Po około 10 minutach dodajemy krem z krewetek i gotujemy dalej. Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną natkę. Na talerz wykładamy porcję ryżu i 5 całych krewetek.

Polecane do wina

Herdade dos Grous Alentejano Branco 2014, o złotej barwie, z zielonymi oraz intensywnymi aromatami tropikalnych owoców. Podniebienie również odnajduje tu bogate cytrusy z dobrze wyważoną kwasowością.


Wino w cenie 29,99 zł, dostępne jest w sieci sklepów Biedronka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz