FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO

Dziś delikatny oddech od mięs. Nasze talerze obiadową porą wypełnił pstrąg łososiowy.


Przepis dla 2 porcji
Czas przygotowania: 40 min

Składniki na 2 porcje:
dwa płaty pstrąga łososiowego (wraz ze skórą)
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
czosnek
Sól, pieprz oraz chili

Przygotowanie:
Płaty pstrąga delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek oraz nacieramy solą, pieprzem, chili i na wierch kładziemy siekany drobno czosnek. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na około dwie godziny. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy (aby skóra pstrąga nie przywierała), i wkładamy przygotowane wcześniej płaty pstrąga. Całość nakrywamy aluminiową filią. Pieczemy w temperaturze 180 C, przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy aluminiową folię, aby płaty się zrumieniły. Przed podaniem płaty należy skropić sokiem z cytryny.

Polecane do wina:
W naszej lodówce gościło dzisiaj Silverlake 2013, nowozelandzkie Sauvignon Blanc, które idealnie uzupełniło się z serwowanym pstrągiem.

2 komentarze:

  1. Sands Casino: Play Slots, Roulette, Blackjack
    Sign up at Sands Casino, claim your welcome bonus, and 메리트 카지노 쿠폰 play the best online slots septcasino and roulette at Sands 1xbet korean Casino! We have more than 1,000 of the best

    OdpowiedzUsuń
  2. A myślisz, że własnoręcznie przygotowany trunek z pomocą destylatora https://dobrydestylator.pl/potstill-fi-54 też się sprawdzi do takiej potrawy? Chciałabym spróbować stworzyć własny alkohol i jestem ciekawa na co konkretnie powinnam postawić, jeżeli chodzi o smak

    OdpowiedzUsuń