TOSKAŃSKIE NÓŻKI Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM W SOSIE POMIDOROWO-SMIETANOWYM


Składniki na 6 porcji:
6 nóżek z kurczaka
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
500 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
6 gałązek oregano
5 łyżek koncentratu pomidorowego
400 g śmietany



Przygotowanie:
Mięso doprawić solą i pieprzem i skropić 2 łyżkami oliwy. Ułożyć w brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Grzyby oczyścić i poprzekrawać na pół. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Z ziół oberwać listki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę przez 6 minut, po 4 minutach dodać pieczarki, czosnek i zioła. Wmieszać przecier pomidorowy, a po chwili śmietanę, zagotować. Nóżki polać sosem grzybowym po 30 minutach pieczenia. Gotowe danie podawać z pieczywem, dekorować rozmarynem i oregano.

Polecane do wina:
Pełne smaku nóżki kurczaka w sosie śmietanowym będą potrzebowały dla równowagi wina o pełnym smaku. W takim przypadku zwracamy się w stronę CUVEE’ SANT’ANNA IGT TOSCANA 2012 (60% Chardonnay, 40% Sauvignon).


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz