Szefowa kuchni z restauracji Jung&Lecker, Oliwia Bernady poleca mus z pieczonych buraczków
z sosem z belgijskiej czekolady, świeżym majerankiem i płatkami oscypka w połączeniu ze słodkim Beerenauslese.
Przepis na 4 porcje:
100 g białej czekolady100 ml smietanki 36%
300 g buraczków
100 g belgijskiej czekolady
75 g mascarpone
50 g oscypka w płatkach
Gałązka swieżego majeranku
Kilka plasterków surowego buraczka do dekoracji
Skórka z limonki
Sok z połówki limonki
Przygotowanie:
Buraczki szorujemy dokładnie, suszymy, układamy na blasze i pieczemy 80 minut w piekarniku w temperaturze 140 stopni. Studzimy, obieramy, kroimy i blendujemy.Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną białą czekoladę, rozpuszczamy, studzimy, ubijamy mikserem na puszystą masę i dodajemy zblendowane buraczki i sok z limonki.
Belgijską czekoladę kruszymy, wkładamy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając mascarpone i skórkę z limonki.
Belgijską czekoladę kruszymy, wkładamy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając mascarpone i skórkę z limonki.
Polecane do wina:
Idealne połączenie ze słodko-miodowym Beerenauslese z Weingut Sommer, które możecie nabyć w Jung&Lecekr.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz