Tatar z łososia z avokado, kiszoną cytryną, zielonym ogórkiem, szalotką i czarnuszką jest lekką przystawką, która idealnie sprawdzi się w letnie dni lub też jedna z potraw kolacyjnych.
Przepis na tą przystawkę znajdziecie na zaprzyjaźnionym blogu Nóź i Widelec
Polecane do wina:
Familia Oliveda Brut Nature Reserva od El Catador. Nos lekki, owocowy, usta gładkie z dużą dawką nut pochodzących z autolizy drożdży dających skoncentrowaną ale nie rześką mineralność, trochę przypominającą kit. Do tego niska kwasowość. Wino chyba po swoim szczycie. Importer: El Catador, cena 39,99 zł.
Jo Landron Vin Mousseux Brut Nature Atmospheres. Wino otrzymane metodą szampańską, dojrzewało 36 miesięcy na osadzie z drożdży. Nos zwiewny i delikatny. W smaku chlebowe, owocowe, wyraziste i eleganckie zarazem, wyraźne nuty jabłek, ciało średnie ale zrównoważone. Pije się z wielką przyjemnością, ale nie pozostaje długo na języku. Importer: Deliwina, cena 85,00 zł.
Schlumburger Gruner Veltliner Brut 2014, musujący Veltliner wytworzony metodą szampańską. Delikatne ziołowe aromaty, owocowe ciało z nutami roślinnymi i wyczuwalnym cukrem ok 8-9 gram. Świetne jako aperitif oraz do lekkich dań jak doprawione carpaccio lub tatar z łososia a może nawet do gravlax? Importer Vininova, cena 59,00 zł.
Mam zamiar przygotować podobna potrawę dla moich znajomych, mam nadzieje, ze im posmakuje. Dodatkowo, chciałam dać im do spróbowania moje własnoręcznie przygotowane trunki, które wyprodukowałam z pomocą destylatora https://dobrydestylator.pl/. Mam nadzieje, że smakowo trafię w ich gust.
OdpowiedzUsuń